Löjromstoast med dillmajonäs och citronpicklad schalottenlök

En lyxig löjromstoast kan väl aldrig vara fel? Denna har en festlig uppläggning och toppas med dillmajonäs och citronpicklad schalottenlök.


Att göra en egen majonäs går på några sekunder med stavmixer och kan dessutom smaksättas på olika vis.


En förrätt som är både snygg och väldigt god, ett säkert kort för en god start på middagen!

   Ingredienser
      För 4 portioner

  • 4 skivor bröd (gärna ett surdegsbröd)
  • smör att steka i
  • Flingsalt
  • 100 gram löjrom
  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 citron

    Till majonäsen
  • en nypa salt
  • 2 dl neutral olja, exempelvis rapsolja
  • en näve bladspenat
  • en kruka dill
  • 1 ägg
  • 1/2 lime
  • 1 krm salt

Gör såhär


Löken och majonäsen görs med fördel ett par timmar innan servering.


Skiva löken tunt. lägg i en skål eller burk med lock och pressa över citronen. Strö över en nypa salt och ställ i kylen.


Gör majonäsen:
Se till att ägg och olja har samma temperatur, gärna rumstemperatur.

Mixa oljan med bladspenat och dill (spara några kvistar dill till dekoaration) tills den är helt grön. Sila av i en finmaskig sil.
Bladspenaten smakar ingenting men gör att majonäsen får en härligt grön färg.


Lägg ägget i en mixerkanna med höga smala kanter. Tillsätt salt och saften från en halv lime. Häll sedan över den gröna oljan. Ställ ner en stavmixer i botten och börja mixa. Dra den väldigt sakta upp och fortsätt mixa tills allt är blandat.

Till servering - skär brödet i fina, mindre kuber. Stek i smör till de har en fin gyllena färg och är krispiga. Strö över lite flingsalt.


Lägg upp brödet på tallrikar. Här har jag valt att lägga dem i formen av halvcirklar för en ptrevlig presentation.


Klicka ut majonäsen runtom brödet och strö över den citronpicklade löken.


Lägg upp löjrommen.


Avsluta med att strö över finhackad dill.


Servera direkt - njut!

Följ mig på Instagram för ännu mer matinspiration!