Pilgrimsmusslor med sandefjordsås och friterad salladslök

En härligt lyxig förrätt som ändå är snabblagad och inte alls avancerad att tillaga.


Goda pilgrimsmusslor i krämig sandefjordsås.

   Ingredienser
      För 4 portioner

  • 12 pilgrimsmusslor
  • neutral olja att steka i, exempelvis rapsolja
  • 2 salladslökar
  • olja till fritering (det behövs bara lite i botten på en kastrull)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 200 gram smör, rumstemperatur
  • 1 citron, zest och saft
  • stenbitsrom, ca 75 gram
  • gräslök, finhackad
  • salt & peppar 

Gör såhär


Börja med salladslöken. Skär den på längden i tunna strimlor.
Hetta upp oljan till ca 160 grader. Lägg ner löken och rör försiktigt runt. De tunna strimlorna blir snabbt klara.
Lyft upp med hålslev och lägg på hushållspapper.


Gör såsen:
Tvätta citronen noggrant och torka den.


Häll upp grädden i en kastrull och värm upp den, den ska inte börja koka under hela tiden.


Tillsätt creme fraichen och rör försiktigt tills den blandats med grädden.


Skär smöret i kuber och lägg ner ett par åt gången tills allt smält ner.


Tag av kastrullen från värmen och tillsätt rom, hackad gräslök och zest & saft från 1/2 citron.

Smaka av med salt & peppar.


Ta bort muskeln som sitter på sidan av pilgrimsmusslorna och lägg dem på ett hushållspapper.


Hetta upp olja i en stekpanna. Stek musslorna ca 30 sekunder på varje sida. Krydda med salt & peppar.


Till servering - lägg såsen i botten på en lite djupare tallrik. Lägg 3 musslor på varje tallrik och toppa med den friterade salladslöken.


Servera direkt!


Följ mig på Instagram för ännu mer matinspiration!