Jag älskar svamprisotto! Krämig, med mycket smak, och krispiga, salta chips av grönkål och prosciutto. Den här risotton med Västerbottensost är en riktigt favorit!
Att göra risotto är inget svårt och det är en rätt jag gärna gör för att välkomna hösten. Tänd lite ljus, lägg ner lite extra kärlek på dukningen och öppna en flaska favoritvin så är höstkvällarna inte så tokiga ändå!
Börja med chipsen.
Sätt ugnen på 180 grader. kram grönkålen med lite olivolja och strö på flingsalt och lite chiliflakes.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med prosciutton. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Koka upp buljongen till risotton och håll den sedan varm utan att den kokar.
Till risotton - använd en tjockbottnad kastrull. Stek lök, champinjoner och kantareller i olivoljan. Löken ska bli mjuk utan att ta färg.
Vänd ner riset och rör runt. Låt steka 1-2 minuter. Häll sedan på vinet och låt det nästan ånga bort helt.
Sänk sedan värmen på plattan och tillsätt 1/3 av buljongen.
Risotton ska koka lugnt och regenbundet och man behöver rör om ofta.
Beräkna koktiden på riset från att du häller på buljongen. Rör sakta och fyll på med 1-2 dl buljong i taget när riset absorberar vätskan. Se till att inget ris sitter på sidonra av kastrullen så att allt får samma koktid. Koka ca 17-20 minuter beroende på rismängd, kastrullens storlek och buljongens värme. Min risotto är oftast perfekt efter exakt 17 minuter, men smaka av!
När riset har en liten kärna kvar och känns klart - ta bort kastrullen från plattan. Risotton ska då vara lite lös, så slå eventuellt på lite, lite buljong till om det inte finns någon vätska kvar. Blanda sedan i osten och en klick smör, smaka av med salt och peppar.
Lägg gärna upp på varma tallrikar. Toppa med grönkål och prosciutto. Servera direkt!
Copyright © Alla rättigheter förbehållna